Йога инструктор или йога учител?

Йога инструктор или йога учител?

Йога инструктор е една от желаните професии в последните години. И това е нормално. Интересът към йога не е спадал. Всеки, който се занимава редовно в студио, или онлайн от дома си вижда резултат. Всъщност още от първото занимание се усеща разликата. Обикновено след практика хората най-често споделят, че гърбът или вратът не ги боли толкова, напрежението е свалено, и стресът сякаш си е отишъл. Връщаме се към естественото ни, спокойно състояние и баланса, който сме изгубили. Човек свиква с това да се чувства добре и иска да продължи да усеща това.

При практикуващите редовно йога винаги има напредък. В един момент като естествено развитие и при вас може да се появи мисълта и желанието да учите и другите на това, което ви носи радост.

Но както има различни йога инструктори и учители, така има и различни хора. Някои още със стъпването си на постелката осъзнават, че това е за тях и искат по-бързо да се сертифицират, и веднага да започнат да споделят наученото. Други пък предпочитат да задълбочат знанията си, да развият личната си практика, да изкарат повече от един курс, и чак тогава да се осмелят да преподават на другите.

Аз открих йога преди около 30 години и станах йога инструктор преди около десет. Едва преди няколко години обаче осъзнах, че за мен е по-важно да съм учител, а не само инструктор, и всъщност това ценят хората у мен. Нека уточня обаче какво влагам в тези две думи.

Добър инструктор по йога

Може да бъде всеки завършил обучение за преподаватели и даващ ясни, точни и добре подредени указания за изпълнението на поредност от асани (упражнения).

Йога учител

Това е човек, който те учи не само да влизаш и излизаш правилно от позите. Предава ти знанията и богатството на тази философия по толкова достъпен и същевременно въздействащ начин, че те вдъхновява да направиш живота си по-добър. Да пренесеш знанията от залата в ежедневието си.

С други думи да си йога инструктор може да е твоето препитание, или възможност за допълнителни доходи, без да е нужно да вникваш в това от какво имат нужда хората, просто да им даваш това, за което са дошли.

Но да си учител по йога е дарба. Учителят е и инструктор, но той може да ти даде много повече. Може да те научи как да се чувстваш по-добре и когато прибереш йога постелката си в чантата след часа. Как да станеш по-спокоен, по-уверен и да внесеш хармонията във всяка една ситуация.

За да си добър йога учител, трябва да носиш в себе си всичко това, което искаш да предадеш на хората. Да си пример и с живота си, и с действията си, и с качествата си.

Да стана учител при мен се получи някак естествено. Около 20 години йога е била част от живота ми без дори да се замисля, че искам и аз да преподавам. Нещата се познават, че са истински, когато следват естествения си ход. Когато се случват с лекота, без напрежение, нито като самоцел. И съм сигурна, че и хората го усещат.

Повече за моя път и опит може да прочетете в категория йога в сайта ми.

А в следващия материал ще ви споделя какви качества е добре да притежава добрият йога учител.

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy