Гръбчето ми котешко, а пръстите – като цветя

Гръбчето ми котешко, а пръстите – като цветя

Търсите добър начин за забавление с детето вкъщи, без да се налага да се поклащате като клоун с ишиас в TikTok видеата му, или да коментирате снимки на съмнителни инфлуенсъри в Instagram? Йога е едно от най-простичките и ефективни решения. Независимо дали споделяте света си с 3 или 13-годишно, вплетените във всяка „Вълшебна книжка“ на Светла Иванова асани ще ви накарат да се погледнете честно в очи. Да се раздвижите. Да се посмеете. Да дишате буквално по-спокойно, и дори да помучите.

Наскоро певицата с остро перо и афинитет към йогата пусна трето томче от интерактивната си поредица, което завърши по време на карантината и което включва 7 релаксации, оригами, 60 страници с за оцветяване и 30 йога упражнения.

Специално за „Монитор“ Светла предостави 9 кадъра, в които главни герои са дъщеричката ѝ Стела и синът ѝ Виктор. Те са основен „качествен контрол“ на майка си при изготвянето на всяка история, упражнение и песничка към нея. Упражненията са от първата „Вълшебна книжка“, а позите съответстват на различни животни. „Стела идва почти на всичките ми часове по йога. Иска и вкъщи да играем. И двамата с радост приеха да се снимат в йога позите. Виктор дори написа писмото от кравичката. Сега искат постоянно да им чета и разглеждат книжката, а Виктор като видя първото копие, каза: „Мамо, наистина е вълшебна“., разказва Светла Иванова и добавя, че всяко дете на практика може да измисли своя интерактивна приказка вкъщи. Достатъчно е само да пресъздаде с движение фигурата на любимото си животно.

1.Прасе

Прасе

Легнете по гръб. Свийте краката в коленете и ги прегърнете с две ръце. Залюлейте се наляво-надясно и напред-назад няколко пъти.

Все едно се въргаляте в кочинката.

Ползи: Позата прави чудесен масаж на гръбначния стълб.

2. Кокошки, гъски, патици, пуйки и др.

Кокошки, гъски, патици, пуйки и др.

Клекнете и седнете на петите си. Опитайте да балансирате на пръсти. Поставете ръце на раменете си – вече имате крила! Пляскайте с тях нагоре-надолу.

Направете няколко стъпки така, издавайки звука на съответното животно („Ко-ко“, „Па-па-па“, „С-с-с-с“ и др.)

Ползи: Развива баланс, разтяга глезените

3. Цвете

Цвете

Седнете със свити колене. Пъхнете ръцете между краката си, зад коленете. Балансирайте върху дупето. Може да оформите пръстите на ръцете си така, че да приличат на различни цветя.

Можете да направите едно общо, голямо цвете в група, като хванете отляво и отдясно ръцете на приятелите си.

Ползи: Развива чувството за баланс. Разтяга. Една от най-полезните асани за цялото тяло.

4. Гълъб

Гълъб

Поставете едното коляно напред, между двете си ръце, и изпънете задния крак. Обърнете се изцяло напред. Дишайте дълбоко. Повторете и с другия крак напред.

Може да полетите, разпервайки ръце като криле назад. А после да отпуснете тялото си на предното бедро с ръце, изпънати напред, за да кацнете или да си починете.

Ползи: Разгръща гръдния кош.

5. Бик

Бик

Стъпете с единия си крак далеч назад и го дръжте изпънат. Свийте коляното си на предния крак, така че да застане точно на глезена. С вдишване протегнете ръце нагоре. Вашето тяло сочи към предния крак, а задния е опрян здраво на земята с леко завъртяна назад пета.

Представете си, че ръцете ви са рогата на бика.

Ползи: Укрепва и разтяга краката, ръцете, мускулите на гърба и гърдите.

6. Котка

Котка

Застанете на ръце и колене (колянна опора).Нека дланите ви са под раменете, а коленете – точно под таза. Погледнете към пъпа, като издишвате и образувайте дъга с гърба си. А като вдишвате погледнете нагоре, извийте гърба в обратната посока, и отпуснете корема надолу.

Движете се грациозно като протягащо се коте. Казвайте „Мяу!“. Може да размахвате опашка, да се протегнете и почешете ноктите си напред, или свийте лакти и пийнете мляко.

Ползи: Прави гръбчето по-гъвкаво и премахва напрежението в него.

7. Лотос

Лотос

Седнете с изпънати напред крака и с изправен гръб. Бавно и внимателно сгънете единия крак и го поставете върху бедрото на другия, с пета, обърната нагоре. След това сгънете и другия крак по същия начин. Ако го поставите под срещуположното бедро – позата се нарича полулотос. Ако успеете да го поставите върху него, поздравления – вие сте направили лотос! Може да изпълнявате първоначално по-лесни варианти.

Долепете длани и се поздравете. Изпейте „Ом!“.

Ползи: Прави по-гъвкави глезените, коленете и бедрата. По-гъвкавото стоене в позата повишава способността за концентрация. Успокоява ума.

8. Самолет

Самолет

Застанете в изправено положение. Изнесете с малка крачка напред десния крак, свит в коляното, пренасяйки тежестта на него. Вдигнете ръцете нагоре. Започнете да повдигате левия крак и едновременно с това да спускате ръцете напред. Изравнете краката и ръцете в права линия. Разперете ръце в страни като криле и по възможност – изправете коляното на десния крак. Повторете с другия крак напред.

Направете състезание кое може да се задържи по-дълго на един крак, без да падне и подскача.

Ползи: Тонизира цялото тяло. Развива гъвкавост, сила, баланс и равновесие.

9. Овца

Овца

Седнете върху петите си с допрени ходила и раздалечени колене. Поставете длани между коленете с пръсти, сочещи към вас. Вдишайте през носа, изплезете език, и издишайте силно през устата, издавайки звук „Б-е-е-е!“.

Блейте като овца.

Ползи: Премахва напрежението от шията и гърлото.

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy