Йога

Да бъда йога учител и ученик за мен е като да празнувам живота всеки ден!

„Един грам практика струва повече от тонове теория“

– Свами Шивананда

Според мен учителят събира и привлича подобни на него хора. Много от учениците са ми приятели и извън залата. Имаме общо светоусещане. Надявам се, че им предавам и спокойствието, което нося, и енергията, и светлината. И най-вече това да прегръщат живота тук и сега и да правят колкото се може повече неща, които ги карат да се чувстват щастливи. Да празнуват живота всеки ден!

Запазете час за моите практики

Изберете желаната от вас практика и си запазете място в сайта на студиото

Представяне

 • Основател съм на Salt&Art – Солни стаи и Йога студио
 • Лице на Wness tv – канал за спорт здраве и красота
 • Създател съм на проекта Тананикаща йога
 • Автор съм на първите детски интерактивни книжки „Вълшебна книжка“ 1, 2 и 3, карти с упражнения и дискове с песнички за раздвижване и релаксации за деца, родители и учители
 • Участвам активно всяка година в честването на Международния ден на йога с практики и др.
 • Почетен патрон на първото Европейско първенство у нас по йога
 • От 2017-та - хоноруван преподавател по йога на студентите към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ по поп и джаз пеене, инструменталисти, балетна педагогика, режисура и др.
 • От 2012-та - автор в сайта Edna.bg, в който имам колонка за йога
 • Водя йога на екипа на „Музейко“ от създаването му
 • Създател съм на четири авторски часа: Йога и Релаксация S.A.Y. (Salt Art Yoga), Тананикаща йога и Ин йога с книга
 • Преподавам в студио Yoga Vibe (East) и Salt&Art – Солни стаи и Йога студио, както и в различни детски градини и училища
 • Водя обучения по звукотерапия с тибетски купи и за преподаватели по въздушна йога
 • Имам издадени 5 DVD-та за йога, които можете да закупите от магазина към сайта
 • Редовно записвам релаксации и медитации с гласа ми и ги качвам в моя канал в YouTube, които можеш да чуете и на място в Salt&amp
 • Art в специалния ми час „Йога и релаксация в хамак“
 • Създадох специална програма ``Safe care`` с 18 медитации и ежеседмични работни листове за всяка една от тях за изграждане на качества за духовно развитие, самоусъвършенстване и здраве, които можете да купите заедно или поотделно от магазина ми, или като част от книгата ``Вълшебна книжка`` 4 за пораснали
 • Предучилищна педагогика (СУ)
 • Магистър по Музика в класа на Етиен Леви (НБУ)
 • Обучение на инструктори по йога за бъдещи майки към йога Алианс
 • Допълващ курс за преподаватели по йога за възстановяване след раждане
 • Курс за преподаватели на йога мама и бебе
 • Курс за учители по йога за деца
 • Специализация към R.Y.E. (Обучение за изследване и прилагане на йога в образованието за деца)
 • Задълбочен курс за преподаватели по въздушна йога
 • Акредитиран курс към Българска Ащанга Йога Академия и Йога Алайънс (Yoga Alliance) за Европа (RYT 200)
 • Второ обучение по Yoga Fly за възрастни
 • Курс по въздушна йога деца
 • Курс за инструктори по хатха йога към НБУ
 • Обучение по звукотерапия, лечение и звуков масаж с тибетски купи
 • Обучение за лечение и самолечение с прана
 • Сертифицирано обучение за учители с Адам Хъстлър, 2019

За мен и йогата

Какво ме отведе към срещата с йога, от къде се уча и на какво, философията и медитацията, личната ми практика и моят начин на преподаване, както и къде е пресечната точка между йога, музика и писане.

Повече от половината ми житейски път е бил свързан с йога – било като учител, или ученик.

От 29 години практикувам, а преподавам от 2013-та, затова няма как да ви разкажа за тази част от мен с няколко изречения.

Като тийнейджър, йога беше моята алтернатива на спорт, който можех да си позволя, да правя когато си поискам, и то вкъщи. После се превърна в част от живота ми. Не съм имала конкретна причина, за да се обърна към нея, но както знаете – няма нищо случайно. Това – да откриеш, че нещо е много „твое“ на 13 години, е голям късмет и никак не e случайност. Практиката ми (не става дума само за физическата част, а за философията на йога) ми даде опора да премина през различни периоди от живота ми. И досега ми помага да подобрявам качеството си на живот в различни направления, а надявам се и на хората около мен.

Интересните упражнения в единствените две издадени книги в детството ми на български ме караха да изследвам възможностите и търпението ми, да видя до къде мога да стигна и да ги надхвърля. После усетих по-силно въздействието й в практиките на първия ми учител в НСА (Светла му памет на Венцислав Евтимов!). Това беше толкова отдавна, че още постилахме на пода одеяла и кърпи и нямахме йога постелки, а камо ли „матове“…

С течение на времето се запознах с различни учители, традиции и техники. Посветих стотици часове на практиката в групи и сама, и в един момент усетих нуждата да споделям и предавам тези знания и енергия, които получавах. Задълбочих познанията си с разнородни обучения, за които може да прочетете накратко по-долу. И до ден днешен продължавам да се уча.

Най-общо йога е един от начините ми да се чувствам добре и да се изразявам. Да имам мноооооого енергия, да давам енергия, да се чувствам вдъхновена и вдъхновяваща. Моят начин да съм будна и спокойна, целеустремена и гъвкава, вдъхновена и свободна, но земна и стабилна. Да бъда себе си. Да работя без да усещам, че съм „на работа“.

Донесе ми незаменими приятелства и безкрайно много положителни емоции и срещи. Сцена, на която мога свободно да творя, да съм 100% себе си, и дългогодишни последователи, които ме карат да се усмихвам ежедневно, да се развивам и да давам най-доброто от себе си.

Йога ми помогна да разбера, че пътят и очакванията понякога са по-важни от крайната цел, и ме научи да се наслаждавам на всяка крачка в едно по-бавно, смислено темпо. Да ценя времето си. Да съм спокойна. Когато не знам отговора на нещо да го потърся в себе си, или да изчакам подходящия момент. Да не се ядосвам за глупости и да разбирам по-добре хората. Да не се боя от промяната. Да усещам, че вътрешният мир не е само в това да търсиш идеалната хармония, а и да реагираш адекватно при всяка ситуация.

Медитацията от своя страна ме накара да осъзная, че това е състояние, което можеш да прилагаш във всичко. И то за добро. Чрез редовните практики се научих на постоянство и търпение, и когато ги приложих извън залите разбрах, че всичко е възможно. Че граници няма, а само нови възможности. Убедих се, че попътният вятър е с мен, когато следвам пътя на сърцето си.

Да бъда творец и в практиките, и в на живота ми, е моето предизвикателство. Харесва ми да съм цветна във всичко. Затова не се ограничавам и в стилове. Всеки път се опитвам да поднасям нещо различно, с което да изненадвам, когато преподавам, но следя и общата нагласа на групата. Търся баланса.

Много обичам да редувам пауър виняса с ин йога, практики на земя с такива в хамак (въздушна йога), часове за бременни с часове за бебета и деца, зареждащи и по-силови часове с йога нидра (релаксация) и медитация. Време за себе си със споделено такова. Е, не се оплаквам, че последното често е на първо място.

Точно това – да бъдат творци. Да следват собствения си ритъм. И ако той се доближава до моя, значи са попаднали на подходящия човек.

Според мен учителят събира и привлича подобни на него хора. Много от учениците са ми приятели и извън залата. Имаме общо светоусещане. Надявам се, че им предавам и спокойствието, което нося, и енергията, и светлината. И най-вече това да прегръщат живота тук и сега и да правят колкото се може повече неща, които ги карат да се чувстват щастливи. Да празнуват живота всеки ден!

Общото е любовта, която е в основата им. В тези три начина на изразяване и споделяне намирам една посока – радост. В часовете ми по йога отново присъстват и трите. Ритъмът на музиката често води практиката ми и моментния ми подбор на асани, а като творец обичам да импровизирам и създавам нови произведения, така че никога да не се повтарям.

Успях да обединя тези три вдъхновения и в първия ми интерактивен проект – Тананикаща йога за деца, от който се роди и поредицата „Вълшебна книжка“. В нея съчетавам писането, музиката с песничките за деца и упражненията от йога. Албумът ми „По пътя“ също събра в себе си йогата, музиката и писането ми.

В началото на 2019-та година сбъднах още една дългогодишна моя мечта и направих островче за релакс, наречено – споделено бутиково пространство за йога, солни инхалации и арт дейности. С моята дългогодишна приятелка и партньорка Антоанета Илиева ви очакваме в него.

От блога

Полезни информация и съвети, свързани с йога и нейното практикуване

Йога за Дами 55+

Йога за Дами 55+

Йогата е подходяща за всяка възраст, препоръчва певицата йога инструктор Практиките за Дами 55+ се…

Чистотата и как да я постигнем

Чистотата и как да я постигнем

Ако мога да опиша за какво е новата ми „Вълшебна книга“ с една дума, то това е чистота. Преди да ви разкажа за нея ето няколко простички неща

Още публикации