Йога

Да бъда йога учител и ученик за мен е като да празнувам живота всеки ден!

„Един грам практика струва повече от тонове теория“

– Свами Шивананда

Според мен учителят събира и привлича подобни на него хора. Много от учениците са ми приятели и извън залата. Имаме общо светоусещане. Надявам се, че им предавам и спокойствието, което нося, и енергията, и светлината. И най-вече това да прегръщат живота тук и сега и да правят колкото се може повече неща, които ги карат да се чувстват щастливи. Да празнуват живота всеки ден!

Запазете час за моите практики

Изберете желаната от вас практика и си запазете място в сайта на студиото

Представяне

 • Основател съм на Salt&Art – Солни стаи и Йога студио
 • Лице на Wness tv – канал за спорт здраве и красота
 • Създател съм на проекта Тананикаща йога
 • Автор съм на първите детски интерактивни книжки „Вълшебна книжка“ 1 и 2 за йога за родители и деца, карти с упражнения и дискове с песнички за раздвижване.
 • Участвам активно всяка година в честването на Международния ден на йога с практики и др.
 • Почетен патрон на първото Европейско първенство у нас по йога
 • От 2017-та - хоноруван преподавател по йога на студентите към НМА „Проф. Панчо Владигеров“ по поп и джаз пеене, инструменталисти, балетна педагогика, режисура и др.
 • От 2012-та - автор в сайта Edna.bg, в който имам колонка за йога
 • Водя йога на екипа на „Музейко“ от създаването му
 • Създател съм на четири авторски часа: Йога и Релаксация S.A.Y. (Salt Art Yoga), Тананикаща йога и Ин йога с книга
 • Преподавам в студио Yoga Vibe (East) и Salt&Art – Солни стаи и Йога студио, както и в различни детски градини и училища
 • Водя обучения по звукотерапия с тибетски купи
 • Имам издадени 5 DVD-та за йога, които можете да закупите от магазина към сайта
 • Редовно записвам релаксации с гласа ми и ги качвам в моя канал в YouTube, които можеш да чуеш и ня място в Salt&Art в специалния ми час „Йога и релаксация в хамак“
 • Предучилищна педагогика (СУ)
 • Магистър по Музика в класа на Етиен Леви (НБУ)
 • Обучение на инструктори по йога за бъдещи майки към йога Алианс
 • Допълващ курс за преподаватели по йога за възстановяване след раждане
 • Курс за преподаватели на йога мама и бебе
 • Курс за учители по йога за деца
 • Специализация към R.Y.E. (Обучение за изследване и прилагане на йога в образованието за деца)
 • Задълбочен курс за преподаватели по въздушна йога
 • Акредитиран курс към Българска Ащанга Йога Академия и Йога Алайънс (Yoga Alliance) за Европа (RYT 200)
 • Второ обучение по Yoga Fly за възрастни
 • Курс по въздушна йога деца
 • Курс за инструктори по хатха йога към НБУ
 • Обучение по звукотерапия, лечение и звуков масаж с тибетски купи
 • Обучение за лечение и самолечение с прана
 • Сертифицирано обучение за учители с Адам Хъстлър, 2019

За мен и йогата

Какво ме отведе към срещата с йога, от къде се уча и на какво, философията и медитацията, личната ми практика и моят начин на преподаване, както и къде е пресечната точка между йога, музика и писане.

Повече от половината ми житейски път е бил свързан с йога – било като учител, или ученик.

От 29 години практикувам, а преподавам от 2013-та, затова няма как да ви разкажа за тази част от мен с няколко изречения.

Като тийнейджър, йога беше моята алтернатива на спорт, който можех да си позволя, да правя когато си поискам, и то вкъщи. После се превърна в част от живота ми. Не съм имала конкретна причина, за да се обърна към нея, но както знаете – няма нищо случайно. Това – да откриеш, че нещо е много „твое“ на 13 години, е голям късмет и никак не e случайност. Практиката ми (не става дума само за физическата част, а за философията на йога) ми даде опора да премина през различни периоди от живота ми. И досега ми помага да подобрявам качеството си на живот в различни направления, а надявам се и на хората около мен.

Интересните упражнения в единствените две издадени книги в детството ми на български ме караха да изследвам възможностите и търпението ми, да видя до къде мога да стигна и да ги надхвърля. После усетих по-силно въздействието й в практиките на първия ми учител в НСА (Светла му памет на Венцислав Евтимов!). Това беше толкова отдавна, че още постилахме на пода одеяла и кърпи и нямахме йога постелки, а камо ли „матове“…

С течение на времето се запознах с различни учители, традиции и техники. Посветих стотици часове на практиката в групи и сама, и в един момент усетих нуждата да споделям и предавам тези знания и енергия, които получавах. Задълбочих познанията си с разнородни обучения, за които може да прочетете накратко по-долу. И до ден днешен продължавам да се уча.

Най-общо йога е един от начините ми да се чувствам добре и да се изразявам. Да имам мноооооого енергия, да давам енергия, да се чувствам вдъхновена и вдъхновяваща. Моят начин да съм будна и спокойна, целеустремена и гъвкава, вдъхновена и свободна, но земна и стабилна. Да бъда себе си. Да работя без да усещам, че съм „на работа“.

Донесе ми незаменими приятелства и безкрайно много положителни емоции и срещи. Сцена, на която мога свободно да творя, да съм 100% себе си, и дългогодишни последователи, които ме карат да се усмихвам ежедневно, да се развивам и да давам най-доброто от себе си.

Йога ми помогна да разбера, че пътят и очакванията понякога са по-важни от крайната цел, и ме научи да се наслаждавам на всяка крачка в едно по-бавно, смислено темпо. Да ценя времето си. Да съм спокойна. Когато не знам отговора на нещо да го потърся в себе си, или да изчакам подходящия момент. Да не се ядосвам за глупости и да разбирам по-добре хората. Да не се боя от промяната. Да усещам, че вътрешният мир не е само в това да търсиш идеалната хармония, а и да реагираш адекватно при всяка ситуация.

Медитацията от своя страна ме накара да осъзная, че това е състояние, което можеш да прилагаш във всичко. И то за добро. Чрез редовните практики се научих на постоянство и търпение, и когато ги приложих извън залите разбрах, че всичко е възможно. Че граници няма, а само нови възможности. Убедих се, че попътният вятър е с мен, когато следвам пътя на сърцето си.

Да бъда творец и в практиките, и в на живота ми, е моето предизвикателство. Харесва ми да съм цветна във всичко. Затова не се ограничавам и в стилове. Всеки път се опитвам да поднасям нещо различно, с което да изненадвам, когато преподавам, но следя и общата нагласа на групата. Търся баланса.

Много обичам да редувам пауър виняса с ин йога, практики на земя с такива в хамак (въздушна йога), часове за бременни с часове за бебета и деца, зареждащи и по-силови часове с йога нидра (релаксация) и медитация. Време за себе си със споделено такова. Е, не се оплаквам, че последното често е на първо място.

Точно това – да бъдат творци. Да следват собствения си ритъм. И ако той се доближава до моя, значи са попаднали на подходящия човек.

Според мен учителят събира и привлича подобни на него хора. Много от учениците са ми приятели и извън залата. Имаме общо светоусещане. Надявам се, че им предавам и спокойствието, което нося, и енергията, и светлината. И най-вече това да прегръщат живота тук и сега и да правят колкото се може повече неща, които ги карат да се чувстват щастливи. Да празнуват живота всеки ден!

Общото е любовта, която е в основата им. В тези три начина на изразяване и споделяне намирам една посока – радост. В часовете ми по йога отново присъстват и трите. Ритъмът на музиката често води практиката ми и моментния ми подбор на асани, а като творец обичам да импровизирам и създавам нови произведения, така че никога да не се повтарям.

Успях да обединя тези три вдъхновения и в първия ми интерактивен проект – Тананикаща йога за деца, от който се роди и поредицата „Вълшебна книжка“. В нея съчетавам писането, музиката с песничките за деца и упражненията от йога. Албумът ми „По пътя“ също събра в себе си йогата, музиката и писането ми.

В началото на 2019-та година сбъднах още една дългогодишна моя мечта и направих островче за релакс, наречено – споделено бутиково пространство за йога, солни инхалации и арт дейности. С моята дългогодишна приятелка и партньорка Антоанета Илиева ви очакваме в него.

От блога

Полезни информация и съвети, свързани с йога и нейното практикуване

Как четеш: Светла Иванова

Как четеш: Светла Иванова

Надникнете в книжния свят на Светла Иванова и разберете какво чете в интевю ѝ за най-голямата българска онлайн медия за книги и четене „Аз чета“

Светла Иванова за тайната на успешното писане за деца, йогата и релаксация по време на изолация

Светла Иванова за тайната на успешното писане за деца, йогата и релаксация по време на изолация

Интервю на Светла Иванова за нейната йога практика и цялостният ѝ образ на успешна и уравновесена дама, намираща точния баланс между себеизява и семейство

Светла Иванова издаде трета книга

Светла Иванова издаде трета книга

Светла Иванова издаде своята трета „Вълшебна книжка“. Новото томче от поредицата „Тананикаща йога“  по традиция излиза като комплимент към всички малки и пораснали деца

Още публикации