Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

В сезона, в който показваме най-много тялото си е добре да сме слаби. Но да си слаб и гъвкав целогодишно е приятно, защото говори за добро здраве и дълголетие. Миналият път стегнахме дупето с йога. Днес ще ви покажа, че не само с уморителни аеробни тренировки може да свалите килограми, а и с йога упражнения за отслабване. Подбрала съм 5 от най-ефикасните йога упражнения, които ще ви помогнат с лекота да стопите мазнините. Преди тях загрейте със слънчевия комплекс.

Започваме с „царица на асаните“ – „стойка на глава“. Ако не сте се занимавали с йога или не сте опитвали да стоите обърнати с главата надолу, по-добре пропуснете тази асана. Тя е противопоказна и по време на менструация и бременност, при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане, изменения на гръбначния стълб и глаукома, разстройство на жлезите с вътрешна секреция и възпалителни процеси в областта на главата.

За всички, които искат да опитат за първи път е добре да използват стена за упора. Можете директно да изтласкате единия крак към стената, а другият да го последва, но ако желаете да се научите на правилно изпълнение използвайте тази техника като дишате нормално през цялото време:

Коленичете, преплетете пръстите на ръцете и ги поставете на пода със свити лакти, така че да се получи равностранен триъгълник.

Опрете тила в сключените на пода ръце.

Изправете коленете и повдигнете бедрата.

Без да свивате коленете, пристъпвайте напред, докато приближите стъпалата максимално до главата.

Свийте коленете към гърдите и повдигнете стъпалата от пода, изнасяйки бедрата назад. Задръжте в това положение, докато се почувствате стабилни. Когато се научите да пазите равновесие по този начин (може след няколко дни или дори месеци) изправете бавно краката нагоре.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Задръжте в асаната докато почувствате неудобство и усилие. Ако загубите равновесие, свийте крака и се претъркулете.

Излезте от позата в обратен ред.

Много важно е да не ставате веднага! Починете си като отново коленичите и седнете на петите си. Поставете юмруците си един върху друг на пода и челото върху тях. Останете така поне 20 секунди.

Преминаваме към „свещ“. Легнете по гръб. Притискайки с длани пода, повдигнете краката нагоре в шпиц. Когато краката стигнат над тялото, повдигнете и трупа, докато застанат във вертикална линия над раменете. Брадичката трябва да опира в гърдите. Ръцете придържат стабилно тялото да не се люлее. Лактите са прилепнали към земята, а дланите към тялото. Тежестта пада върху ръцете и раменете. Задръжте в позата около минута.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Релаксирайте за кратко.

Не изпълнявайте асаната при напреднала артериосклероза, повишено кръвно налягане и възпалителни процеси в областта на главата.

Следващата поза се нарича „риба“. Сложете длани под седалището обърнати към пода. Повдигнете се на лакти с хубава извивка. Опрете темето в пода. Задръжте за пет вдишвания и издишвания.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Излезте от позата, като леко повдигнете темето, после преплъзвате задната част на главата, раменете, изваждате ръцете. Отново релаксирайте за кратко. Така даваме възможност на тялото да усвои ефекта от позата.

Пак легнете с длани до тялото обърнати към пода. Свийте коремните мускули и повдигнете таза и краката. Отпуснете крака над главата. Дишането е свободно. Това е класическата поза „рало“.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Останете в позата до минута. Опитайте се да сте неподвижни. Върнете по обратен ред много плавно тялото на пода. Отпуснете плешките, средната част на гърба, кръста, седалището и краката. Обърнете длани към тавана и се отпуснете отново за кратка релаксация.

Накрая да направим „главоколянна поза“. Отново от легнало положение с изпънати назад ръце вдишайте и се изправете до седеж. Оттук издишвайки се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката.

Най-добрите упражнения за отслабване с йога

Задръжте така според възможностите ви.

1 Comment

  • Георги каза:

    Изпълнението на асаните е обяснено много точно, а илюстрациите са перфектни. Последователността им е съобразена с физиологията на човека. Какво имам предвид.
    При изпълнението първо на стойката на глава се кръвоснабдява много добре хипофизната жлеза. Тя отделя хормони, които стимулират всички останали жлези с вътрешна секреция, включително и щитовидната жлеза. Веднага след стойка на глава е показана раменна стойка (свещ). При тази асана се подсилва дейността на щитовидната жлеза, която вече един път е подтикната от тиреотропния хормон, получен от хипофизата и отделя нейният хормон тироксин, които усилва обмяната на веществата и разградните процеси в организма, което води до намаляване на теглото.
    След това се изпълняват асаните риба, рало и главоколянна, които разпъват мускулите около прешлените – едни от най-мощните в човешкото тяло. Разтягането (при йога) или съкращаването (при спорт) на мускулите дразни едни и същи рецептори в края на мускулите. Информацията се предава до вегетативните центрове в мозъка. От нея той „разбира“, че има натоварване на организма и съответно подава команда да се разграждат резервните хранителни вещества и да се отделя енергия. При спорт се изразходва повечето от получената енергия и малко след тренировка гладът е голям. Ако се нахраним, то резервите веднага се възстановяват. Докато при асаните почти не се изразходва енергия, не се увеличава апетитът и след йога занимание не се храним така обилно.
    За да се изпълнят правилно последните три асани, трябва гръбначният стълб да е гъвкав, а това се осигурява от предимно вегански храни, с които по-трудно се преяжда. Така че изпълнението на горните асани спомага и за създаване на навици за здравословно хранене.

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy