Уоркшоп (обучение) за работа с тибетски купи

Тибетски купи

Има много легенди за това как са възникнали тибетските купи. Според някои източници корените им идват от далечния изток – Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е. Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр.Христа.

Използвани в храмове и манастири за медитативни практики и лечебни цели днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни йога практики, релакс сесии и т.нар. контактни вибро-акустични масажи.

Традиционните тибетски пеещи купи са различни по големина и звук и се изработени от седем различни метала: мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.

Тибетски купи

Звукът се извлича с т.нар. „пуджа“ или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя „завира“, преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм. Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Счита се, че това е вид енергийно лекарство, което помага в моменти на стрес, напрежение, болка или депресия. Звуковите честоти възстановяват и оптимизират потока на енергия в частите на тялото, където това е необходимо.

Тялото ни се чувства отпочинало и придава сигнал на мозъкът ни, че всичко е наред като по този начин по-лесно предизвиква състояния на медитация.

Тибетски купи

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Още някои ползи от слушането и използването на звуците на купите:

 • Успокояват ума.
 • Премахват главоболие.
 • Хармонизират вътрешния ни свят.
 • Помагат ни да се справяме с ежедневния стрес, намаляват тревожността и с това повишават и имунитета ни.
 • Премахват негативността и напрежението.
 • Подобряват качеството на съня ни.
 • Помагат ни да се фокусираме в настоящия момент и така увеличават концентрацията, което е полезно и за ученици и работещи.
 • Чрез звуците им постигаме по-лесна релаксация и медитация.
 • Събуждат творческото мислене, интуиция и потенциал.
 • Помагат за възстановяване и нормализиране на вибрационните честоти на тялото, за хармонизиране и баланс на ума.
 • Балансират двете мозъчни полукълба, стимулирайки активността на алфа вълните.
 • Пречистват чакрите и аурата ни.

Тибетски купи

Ако искате да разберете повече за въздействието им, да се научите как си изберете подходящата купа, да я използвате дори и в домашни условия за изчистване на пространството, хармонизиране на тялото и ума ви заповядайте на уоркшопа ми, който ще се проведе на 26.01.2020 г. от 10.30 до 13.00ч, в пространството на студио Yoga Vibe San Stefano.

За записване и повече информация за събитието – вижте тук.

Заповядайте и на специалните ми релаксации с тибетски пеещи купи – запазете час.

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy