За йогата като начин на живот и ползите от нея за децата

За йогата като начин на живот и ползите от нея за децата

Срещаме ви със Светла Иванова, която с много любов и вдъхновение успешно съчетава музиката с йога, създава проекта за деца „Тананикаща йога“, води много практики и занимания, както за възрастни, така и за деца. Също така е писател на книги и автор на множество публикации.

Здравейте, какво за вас е йога и защо избрахте да се занимавате задълбочено с нея?

Здравейте! Най-често йога преподавателите и хората я определят като цялостна система за начин на живот. Моята среща с нея беше преди 28 години и до ден днешен я приемам по-скоро като нещо от което да взема най-доброто, за да направя моя вече изграден начин на живот, и на учениците и последователите ми, по-качествен.

Най-голямото предимство на йога е в това, че обхваща и физическото и психическо здраве. За мен лично е интересна с разновидностите й като стилове, с разнообразието, което предлага като методи, и ми дава възможност да творя, докато работя.

Защо и с какво йогата е важна и полезна за децата?

Много комплексни са ползите от заниманията. Не само с физическите упражнения, с които се развиват гъвкавост и правилна стойка като превенция за някои гръбначни изкривявания, но и с разгръщането на капацитета на белите дробове и упражненията, с които противодействаме на някои респираторни заболявания и засилваме имунната система. Развиват се качества като постоянство, дисциплина, добро самочувствие, въображение, концентрация и креативност.

Отделя се време и на възстановяване и почивка, и децата се приучават да я включат в ежедневието си, за да редуват дейност с почивка. Всичко е под формата на игра – раздвижват се, докато се забавляват. Спят по-добре, когато се научат да се отпускат. Не са агресивни и стават по-толерантни към другите. В крайна сметка колкото и внушително да звучи стават и по-спокойни и по-уверени да се справят с различни стресови ситуации в ежедневието си, включително и изпити и тестове в училище.

За йогата като начин на живот и ползите от нея за децата

От колко годишна възраст е подходящо децата да започнат да практикуват йога?

Хубавото на йога е, че може да се представи като игра и забавление още от предучилищна възраст под формата на активна приказка с упражнения, песнички за раздвижване и отпускане. Има пози като например стойка на ръце, свещ и други, които трябва да се въведат в по-късна възраст, за да може чисто физически децата да са готови за тях. Музиката и приказките много лесно печелят вниманието на децата и затова ги използвам много в работата си с тях и Вълшебните интерактивни книжки, които пиша. Въздушната йога също много се харесва на децата и напоследък я предпочитат, ако съдя по посещаемостта в студиото ми.

Каква продължителност трябва да има една йога сесия и как протича тя?

Зависи от възрастта на децата и опита на учителя. Ако се използват разнообразни средства практиката може и да е по-дълга и децата изобщо да не усетят умора, а напротив. Не е нужно в къщи или в час по йога да им казваме „Сега ще правим йога упражнения или ще учим йога“ и да изискваме от тях да бъдат перфектни от самото начало, защото това може да ги обезсърчи. Аз лично започвам практиките си с деца, с някоя от песничките ми за раздвижване като „Песен на кръгчетата“, „Песен за раздвижване“, „На пръсти“, „Слънчевия поздрав“ и др., които може да намерите в интернет, или в дисковете към книжките ми. После измислям активна приказка с помощта на децата, в която да включа упражненията. Повечето йога пози носят имена на животни и това много улеснява работата с тях и развива въображението им. Правим и различни игри, които развиват двигателната култура и концентрацията. Накрая се учим да се отпускаме. Оцветяването и рисуването също могат да се вкарат в практиката като вариант на детска медитация. Около половин час занимания в предучилищна възраст като времетраене и около 45 минути в училищна, колкото е един час по друг предмет е добре. Според мен е важно да се внедри в училищата и се радвам, че в повечето вече я има.

За йогата като начин на живот и ползите от нея за децата

Какви дихателни техники е важно да усвоят децата за по-пълноценно йога преживяване?

Децата могат да се научат да не дишат повърхностно, а по-дълбоко, да управляват и владеят чрез упражнения за дишане емоциите си и да ги разпознават, отново под формата на игра.

Какви препоръки бихте дали на родителите особено сега,  когато се намираме в изолация и всички сме подложени на значителен стрес и тревожност, която децата също усещат?

Често ние родителите и учителите забравяме, че децата ни също като нас имат нужда от почивка. Игри, подреждане, компютри, спорт, детска градина или училище, уроци и домашни изискват много енергия. Свободно избираемите дейности, гледането на телевизия или други сетивни занимания, които си мислим, че ги разтоварват, също не оставят нито свободна минутка за отдих на тялото и ума им. Моят съвет е да отделят време и за „нищо не правене“, свободни разговори и споделяне, и дейности като разходки сред природата, танци и релаксации. Целта на третата ми „Вълшебна книжка“ и диска към нея със записаните от мен релаксации и песнички за отпускане за родители и деца е точно такава – да противодейства на някои напрежения, с които всички сме запознати, особено към края на един зает ден. Така и родителите и децата могат да си почиват заедно. А положителните послания включени във всяка приказна релаксация ще развият ценни качества и добродетели у всяко дете.

И накрая, на какво ви научиха децата във вашата практика?

Благодарение на работата ми с деца се надявам, че с Вълшебните ми книжки, в които съчетавам музика, приказка и движение, успях да създам ново течение, което е в помощ на много мои колеги учители и родители.

Интервю за Pedagogika.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy