13 въпроса към Светла Иванова

13 въпроса към Светла Иванова

13 въпроса, 13 отговора. Светла Иванова говори напълно искрено пред списание EVA, разкривайки нейната гледна точка за нещата от живота.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Животът ми е лесен, защото съм искрена с всички.

Как тълкувате сентенцията „Мълчанието е злато“?

Мълчанието е злато, ако крадеш това злато. Не трябва да вдигаш шум, за да не те усетят и по-лесно да се измъкнеш.

Друг случай, когато мълчанието е „полезно“, е често употребявана от много хора хватка при ежедневните ни срещи и разговори. Възприета е тактиката, щом някой не разбира от нещо да мълчи, за да не изглежда като профан и глупак в очите на събеседника си. Това е много глупаво, защото ти потискаш една от най-важните движещи функции на развитието на HOMO, а именно непрестанния стремеж към знания и любопитство. В желанието си да прикриеш незнанието изпускаш момента да се образоваш и да научиш нещо ново. А трябва само да попиташ.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Таен не, но имам дневник. В него не подреждам преживяванията си. Възприемам го като грижа за себе си. Смятам, че този вид дневници са полезни за организацията, развитието и подредения начин на живот.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Това е решението ми да бъда самостоятелна и да не завися от желанията, настроенията и намеренията на някой друг, свързани с професионалните ми ангажименти.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Върша всичко, което ми харесва. И тази симбиоза от професии обединява всичките ми желания – да пиша, да преподавам, да творя, да помагам на хората, и да се развивам.

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Стремежът ни към щастие по никакъв начин не изключва възможността да избегнем и да не се сблъскваме с нещастието. Редуването на тези състояния ни държи във форма и постигаме по-лесно хармония, оценявайки различните преживявания.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Постоянство, липса на суета и голяма доза самоирония.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Хора с близки интереси до моите.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Талантът не се притежава. Той е резултат на упорита борба, труд и себеотдаване. Ако обаче прекалено се отдадеш на едно единствено нещо, то започва да те притежава, а не ти него.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Нищо не може да бъде безусловно, а камо ли любовта. Тя ни е наложена като понятие от древногръцките философи в нашето общество. Развита е в края на средните векове, доизградена през романите и изкуството на 18-ти и 19-ти век, такава каквато я познаваме сега. Тя никога не може да бъде безусловна, защото любовта преди всичко е къртовски труд.

За какво използвате парите си?

За разплащане. А тези, които ми остават ги събирам в буркани и обичам вечер да си ги броя. Това е моята мантра за заспиване. Вместо овце, броя пари.

С какво са свързани страховете ви?

Единствено и само с реални заплахи в ежедневието ни.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Алармата.

Интервю за списание EVA

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy