Йога инструкторът Светла Иванова: „Шавасана“ описва COVID – лягаш и не мърдаш

Йога инструкторът Светла Иванова: "Шавасана" описва COVID - лягаш и не мърдаш

Вирусът показа разрушителната роля на хората за Земята

Коя е тя?

Светла Иванова е родена на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. Известна е с творбите си като певица и писателка, впоследствие и като преподавател по йога, която практикува от около три десетилетия, а от 2013 г. и преподава.

През 2001 г. получава диплома за висше педагогическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2003 г. записва „Поп и джаз пеене“. От началото на кариерата си Светла Иванова се включва в различни инициативи, сред които и кампанията срещу рака на гърдата.

– Светла, живеем във времена на пандемия, когато не само физическото, но и психическото ни здраве е застрашено. Могат ли йога упражненията да ни помогнат да се почувстваме по-добре?

– Физическата активност винаги ни кара да се чувстваме добре. Но за разлика от други спортове йогата е много комплексна за здравето ни. Тя предлага не само упражнения за физическа издръжливост и гъвкавост, но и за правилно дишане и медитация. Когато излезем извън комфорта си, е важно да проявим твърдост и да намерим сили у себе си да преборим несгодите със силата на волята си. Това се учи и в йога залата. Още там си личи кой се отказва лесно, кой е нетърпелив или губи интерес по начина, по който влиза в позите и усилията, които полага. Търпението, спокойствието и упоритостта, на които се учим в залата, ни помагат и извън нея. Стига да умеем да извлечем ползите от упражненията и релаксациите, които правим, и да ги приложим в ежедневието си. От нас зависи това дали сме способни да превъзмогнем трудностите и да продължим напред.

– Дори и да не чувстваме проблеми, как йогата може да стане част от живота ни и с какво може да ни е полезна във всекидневието?

– Когато човек реши да посещава йога практики, бързо вижда резултата – започва да се чувства цялостно добре. Научава се да се поглежда отстрани, да запазва самообладание, за да взима по-правилни решения дори и в кризисни ситуации и да живее по-осъзнат живот. След като тялото и умът ни свикнат с това да се чувстват добре, започваме да го търсим всеки ден. Не виждам защо някой би се отказал от това усещане. И защо да чака да се обърне към йога само ако има проблем. Винаги е по-добре да вземем мерки за превенция на нещо, отколкото за последствията от него.

Йога инструкторът Светла Иванова: "Шавасана" описва COVID - лягаш и не мърдаш

– В България набира ли популярност нейното практикуване?

– Да, и не само у нас. Защото хората все повече осъзнават, че грижата за здравето е комплексна. Как се движиш, как дишаш, с какво се храниш, как успяваш да се заредиш с енергия изобщо и умееш ли да се променяш и приспособяваш. Йога ти дава решение за всичко това и затова ще става все по-популярна.

– Има ли интерес от възрастни хора и малки деца и как упражненията могат да бъдат полезни точно за тези възрастови групи?

– Аз водя практики и за дами 55+ години, и за деца в проекта ми тананикаща йога, съчетаваща музика, приказки и упражнения в моите вълшебни книжки за деца. И в двете групи освен ползите за здравето успях да създам и социален кръг. Място, на което хората се срещат, запознават и им е приятно да прекарват времето си заедно. Отношението ни към здравето и изграждането на полезни навици трябва да започне от ранна възраст и да не спира цял живот. Постоянството е ключът към успеха и постигането на трайни резултати. Човек може и на 80 да се чувства жизнен и в добра физическа форма, а едно дете и на 10 да е изморено и отегчено, ако не прави нищо, което му харесва, ако не се научи да редува активната си дейност с почивка. Затова създадох песнички за раздвижване за най-малките, както и релаксации за родители и деца. И вярвам, че съм полезна и на двете възрастови групи.

– Как да медитираме правилно, за да постигнем очакваните резултати?

– Ако можех да ви науча с едно изречение, щеше да бъде идеално, нали? Няма една рецепта за всичко. Няма една формула за щастие, защото за всеки то е различно. Същото е и с медитациите. На едни ще помогне повече статичната, на други динамичната. Ще дам няколко примера. Ако сте от тези, които обичат да бягат сутрин – бягането може да е вашата медитация. Стига да успеете да се слеете с него. Ако сте по-затворени и лесно изпадате в депресивни състояния – седенето на едно място може да ги задълбочи и тази вглъбяваща медитация да не ви помогне, а напротив. Възможно е днес да ви е полезна една медитация – утре друга. Важното е това, което изберете да ви харесва и да ви действа добре. Сами ще го усетите. Но както ви казах – винаги е по-добре да има някой, който да ви води.

– Каква е връзката между пеене, писане и йога?

– Това са моите три начина на изразяване, които успявам да съчетая в иновативни проекти. Връзката за мен е любовта ми и към трите. А когато в основата на нещо е любовта, то няма как да не се получи в каквито и колаборации да го съчетаеш.

– Повече от година живеем в един различен свят. Какво ви липсва през тези месеци?

– На мен лично нищо не ми липсва. Дори и когато йога студиото ни беше затворено, намерих начин да се адаптирам и създадох онлайн платформа за йога в сайта ми, водих активно практики през zoom, написах книга и имах много работа. При всяка промяна хората имат два варианта – да се адаптират и да извлекат ползи или да се оплакват и оправдаят с депресия. Всеки прави своя личен избор.

– Какво научихте от пандемията – за човешкото присъствие на планетата ни, за отношенията и за силата на природата?

– Това беше поредното доказателство за разрушителната роля на хората за планетата, която обитаваме. Вече е ясно, че този изолиран вирус го изпускахме ние, хората, и ние си причинихме това. Но то ни е много присъщо. Открай време всеки пази своето, но не и общото. Докато нещо не навлезе в нашето лично пространство, не ни се случи на нас, не прекрачи прага на дома ни, си казваме, че не е наша работа, и някак си го игнорираме. На този етап ролята ни като пазители на общия ни дом – Земята, е повече разрушителна, отколкото съзидателна.

– Полемиката „за“ и „против“ ваксинирането продължава. Вие направихте ли го и какво мотивира решението ви?

– Ваксинирах се при първата възможност. За мен това е единственият начин за по-бързо преодоляване на пандемията. Тези, които са против ваксините, със своето поведение отварят широко вратите на дома си и канят вируса да ги посети. Вече знаем фаталните последствия за организма ни след боледуването от този вирус и че може да нанесе изключителни поражения. При мен като йога учител напоследък идват много хора, с които да работим за тези последствия с дишане и възстановяване чрез упражнения.

– С коя позиция от йогата можете да опишете ситуацията с коронавируса?

– С една от най-трудните пози, но и много удобна за всички „шавасана“ – лягаш и не мърдаш. Да стоиш седнал или легнал на едно място и да медитираш не е лесно, но в тази неподвижност и изключване се случва промяната. Първо в главата ни създаваме нови мемове за една по-добра реалност. Проблемът е, че повечето хора не осъзнават, че само да си представяш не е достатъчно. Важно е също и какви действия ще предприемеш да промениш положението след това и да се приближиш към поставената цел.

– Сътворихте „Вълшебна книга“ + 18 медитации. Как това издание може да превърне живота ни в по-добър?

– Книгата ми е грижа за себе си и с нея се работи за изграждане на тези важни за всеки 18 качества за личностното ни развитие и прогрес. Когато ги притежаваме и развием, ще ни бъде много по-лесно да се справяме с трудностите в живота.

– Повече към нас самите ли е насочена или към отношението ни към другите хора?

– Човек трябва първо да обича себе си, да е наясно със себе си, за да е полезен и на другите. Всяка промяна започва отвътре навън. Определено развием ли тези качества, за които става дума в 15-минутните медитации и в книгата-дневник, ще подобрим и нашето качество на живот, и отношението си към хората около нас и към света.

Интервю за  в-к „България днес“

 

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy