Светла Иванова: Създадох ново течение, съчетаващо музика и йога в проекта си за деца

Светла Иванова: Създадох ново течение, съчетаващо музика и йога в проекта си за деца

Животът на Светла Иванова е цветен и в него има много интересни неща. Репортер на „Блиц“ си говори открито с нея за новата книга, за йогата, за осиновяването и срещата с биологичната си майка.

Факт е вече и третата ви книга „Вълшебна книжка”, която по традиция представихте на 1 юни. Колко време ви отне написването й и какъв сантимент има тя за вас?

Цяла година мисля и работя по идеята за следваща книжка и събирам информация от какво имат нужда децата. Книжките ми са резултат на дългогодишен труд и наблюдения от работата ми с тях. Интерактивни са, защото включват авторски песни за раздвижване и отпускане, упражнения, оригами, релаксации с положителни утвърждения. Активират у децата добродетели и ценни качества. Прилагат се от много мои колеги в предучилищно и начално обучение на децата. Релаксациите в новата ми книжка са приложими и за сваляне на стреса преди изпити. Приспособила съм и съм адаптирала благодарение на опита си и работата си с тях упражненията и песните така, че да им е интересно и полезно. Създадох ново течение съчетаващо музика и йога в проекта си за деца Тананикаща йога. В момента отново на база упражнения и пеене подготвям нова програма за бременни, която прилагам в часовете ми.

Предполагам черпите идеи от личния си живот и нуждите на вашите деца?

Не само от нуждите на моите деца. Преподавам на деца в детски градини и клубове, в училища, в Музейко, в моето студио Salt&Art – въздушна и тананикаща йога с музика и преди пандемията още наблюдавах, че доста деца идват изморени и сами искат да им разкажа по-дълга приказка, за да имат време да си починат преди домашните, игрите, телефоните и изобщо динамичния им живот. Затова реших третата ми „Вълшебна книжка“ да е с приказки и песнички за релаксация и почивка за родители и деца.

Кога се запалихте по йогата и какви тайни за нея открихте по време на практикуването й?

Преди 28 години. И никакви мистични и шамански тайни не са ми били интересни. За мен йогата е спортна дициплина преди всичко, изключително помагаща за справянето със стреса и доброто физиологическо здраве на хората. Отразява се добре на хора с различни професии. Упражненията за дишане са много полезни за всички и най-вече за тези, които работят с гласа си. Прилагаме ги и със студентите ми от НМА „Панчо Владигеров“ в часовете ни по този предмет.

Как ви се отрази социалната изолация и какво ви липсваше най-много по време на тази пандемия?

Като изключим причината, поради която бяхме карантинирани, намерих само положителни неща в тази изолация. Много време за довършване, преглед и отсяване на всички мои идеи и планове. Успях да разширя дейността ми извън залите за йога, като започнах да водя онлайн уроци на хора от цялата страна и чужбина през zoom, и да създам онлайн платформа за практиките ми.

Занимавате се с много неща – пеене, писане, йога, рисуване и какво ли още не. По този начин не се ли разпокъсват силите, чувствате ли се понякога енергийно изчерпана?

Мъжът ми често се шегува сред приятели, че живее с „ренесансов“ човек. Харесва ми да се занимавам с много неща. Интересно ми е така. Обогатява ме. Последните години съм изключително съсредоточена върху това всичките мои занимания да са на научна основа, за да са по-полезни и приложими.

Липсва ли ви сцената?

Все по-рядко, защото съм много ангажирана със своята работа покрай менажирането на студиото, часовете които водя, и другите ми проекти.

Малко хора могат да се похвалят, че са получили признание лично от Лили Иванова. Вие какво изпитахте, когато тя ви поднесе цветя при представянето на един от вашите албуми?

Уважение и респект съм изпитвала през целия си живот към Лили Иванова.

Кога научихте, че сте осиновена и какво изпитахте тогава. Това е болезнена тема за хора във вашето положение, които при научаване на истината изпадат в депресия и обръщат гръб на осиновителите си?

Може и да е била болезнена, но в момента носи само положителни емоции за мен и моето семейство.

Все пак потърсихте коя е биологичната ви майка и дори се срещнахте…?

Не само се срещнахме. Аз вече имам биологична майка и тя има дъщеря.

Кои свои черти от характера откривате в майка си?

Това, че не сме живели заедно, ни прави доста различни. Имаме физически прилики. Също като мен е доста енергична, целенасочена, добронамерена и никога не обича да се оплаква.

Децата ви как реагираха при първата среща с новооткритата си баба?

С изключителна радост, защото за разлика от всичките им връстници, те много рано останаха без баби и дядовци, което те силно преживяваха, и тя запълни тази пустота в тяхното ежедневие. С нетърпение чакат срещите си с нея.

За финал ви връщам към любима ваша песен. Ако трябва да довършите фразата „Това до мен…“ след пет години, как би звучала тя?

Това до мен е винаги е моето семейство, работата ми, която обичам и хората, които уважавам.

Интервю на Красимир Красимиров за Show.blitz.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy