Светла Иванова: След всяка криза идва ренесанс

Светла Иванова: След всяка криза идва ренесансСветла Иванова: След всяка криза идва ренесанс

– Как ви се отразява социалната изолация, Светла?

– Не чувствам, че се намирам в социална изолация. За разлика от предишните поколения, ние разполагаме с огромно количество средства, които ни позволяват, дори и физически да сме откъснати от обществото, да не се изолираме. Ако нашите родители са разполагали само с телефони, то представете си какво е било през ХVIII, началото на XIX век, когато са си пишели само писма. Да не говорим за столетия преди това, когато поради поголовна неграмотност е нямало и такъв вид дистанционно общуване между хората. На днешно време, ако се абстрахираме от физическия допир, уюта, миризмата и атмосферата на местата, където се срещаме с приятели, работим или извършваме различен род дейности, всичко останало през интерактивните мрежи и устройства за общуване е същото.

– Липсва ли ви изобщо нещо или някой в това трудно за всички време на обявена пандемия?

– Нищо не ми липсва, освен връзката с природата и тези неща в общуването, които не могат да се усетят през мрежата, но това понякога е за добро. За някои неща пък се спестява време така, което може да се използва по-ползотворно. Намерила съм за себе си начин да превърна несгодите на този апокалипсис в преимущества за собствено развитие, по-голямо сплотяване на отношенията в семейството, и разговори с близки, но позабравени от забързаното всекидневие приятели и приятелки.

– Ще зарадвате деца и родители с интерактивна книга, в която включихте приказни релаксации за сваляне на стреса. Колко време ви отне създаването й?

– Книгите ми не са продукт на един, два или три месеца работа. Особено когато са интерактивни, като моите „Вълшебни книжки“ за деца, защото съдържат приказки, песнички, йога упражнения, оригами и илюстрации и всичко това е свързано с много работа. Предимството им е, че са интерактивни и могат да се слушат и гледат и да се поръчват и през онлайн платформа от сайта ми.

– Заснехте специално и антистрес медитация от дома ви. Правите онлайн уроци. За какво помагат медитацията и йога сега?

– Медитирането помага на хората да не мислят за малко, да се разтоварват, да рестартират, да свалят стреса от лошите новини сега и така да бъдат по-спокойни, което повлиява благоприятно и на имунната ни система. А йогата е лесна за изпълнение и в домашни условия. Упражненията за дишане пък подобряват работата на дихателните ни органи. Като цяло, и йогата, и медитацията ни помагат да се повиши имунитетът ни и да се преодолее обездвижването ни при карантинни условия и изолация.

– За много хора работата от вкъщи, както и онлайн обучението, през което минават децата, са причина да се чувстват по-стресирани от обикновеното. Какви съвети бихте им дали и как вие самата се справяте с тази ситуация?

– При мен няма стрес. Децата ми са щастливи, харесва им да учат така. На нас като родители ни допада фактът, че имаме по-голям контрол и осведоменост как протича обучението им. И ни радва това, че възможно най-активно можем да участваме в образователния им процес. Вероятно затруднения и стрес тази ситуация създава на хората, продължаващи да ходят на работа целодневно и имащи по-малки деца, които не могат да се справят сами. Но пък вечер отново имат по-голям контрол и информираност, преглеждайки платформата за онлайн обучение. И споделено време с децата си.

– Станахте известна като певица, издадохте 5 книги, от години се занимавате с йога, собственик сте на солни стаи и йога студио. Как обаче се представяте на непознати – изпълнителка, писателка, мениджър или инструкторка е Светла Иванова? А може би художник, защото направихте и изложба? Или актриса – все пак се снимахте и в продуцирания от БНТ сериал „Приключенията на един Арлекин“. И какво всъщност надделява като лично усещане за вас самата?

– Вероятно и на читателите ви, като прочетат изброени толкова много професии, които ме правят да изглеждам като специалист по всичко, им става смешно. От малка съм така. Обичам да се занимавам с много и разнообразни работи. Най-хубавото е, че всичките, споменати дотук неща, през един или друг период на моя живот са ми били не само професия, но и хоби, за което съм щастлив човек.

– Направихте дует с Тодор Колев. Какво си спомняте от вашите срещи и работата с този велик български артист? На какво ви научи това познанство?

– С Тодор Колев ни свърза сериалът, в който участвах. Представители сме на много различни поколения и от него само се учех – и като артист, и като певец, и като личност. Стефан Димитров написа музиката, а агент Тенев текста на една интересна песен, наречена „Jе T`aime“, която направихме заедно, като закачка към мой популярен хит по това време „C`est la vie“. В дуета аз съм по-слабата част, а Тодор Колев го изпя великолепно.

– Навремето самата Лили Иванова ви подава ръка и дори лично ви поднася цветя при представянето на един от вашите албуми. Продължава ли познанството ви с нея? Давала ли ви е някакви съвети?

– Гордея се, че познавам лично и сме разговаряли много пъти на професионални и житейски теми с тази велика българска певица. Благодарна съм й за подкрепата, съветите и жестовете към мен през годините на нашето приятелство.

– Липсва ли ви сцената? Защо?

– Липсва ми голямата сцена, но не ми липсва това, от което се изкарваха пари – нощните участия, задимените кръчми, частните партита, рождените дни, сватбите… За мен това никога не е било купон. Напротив, чувствах го в тежест.

– Поддържате ли връзка с някой от колегите ви от музикалния бранш?

– Да, с всички, с които съм имала не само професионални отношения, но и с някои сме станали приятели, благодарение на музиката, която ни е свързала. С част от тях продължаваме да се виждаме, с други и до ден днешен работим.

– Кои от вашите хитове пеете на децата ви?

– Те са на такава възраст, че им пея само детските песнички, които пиша към „Вълшебните книжки“ и разучаваме с децата от творческата ни вокална група „Светлина“, които създаваме заедно с музиканта Константин Кучев.

– По какво успяхте да запалите Виктор и Стела – по йога или по музиката? Каква майка сте?

– С баща им не налагаме волята си на децата ни, но ги подкрепяме в техните избори. Радваме се, че освен да си играят, което обичат най-много, рисуват, четат, правят въздушна йога, свирят на различни инструменти. Дъщеря ни дори написа и илюстрира сама много забавна детска книжка. Като процес на игра ние й помогнахме да я издаде и представи преди година, и да се почувства като малка писателка.

А каква майка съм – ще ви кажат децата ми, когато пораснат (усмихва се).

– Как помага (или пък пречи?) на сегашните ви занимания дипломата ви за висше педагогическо образование?

– Преподавател съм в детска градина, училище и в Музикалната академия, а в момента и на децата ми, вие как мислите – помага ли педагогическото ми образование?

– В началото на кариерата си се включвате в различни инициативи, сред които кампания срещу рака на гърдата, благотворителен търг… Как се отнасяте към подобни събития днес? Виждате ли смисъл в тези прояви?

– И днес съм част от такива инициативи.

– Какво бихте пожелали на читателите на ДУМА в това нелеко за доста хора време?

– Желая на всички вас да изкарате по-леко кризата. И след нея да се радвате и да успеете да уловите неподозираните възможности, които неминуемо ще се появят след този апокалипсис във всички части на обществения живот. Винаги е било така. Историята и науката са категорични, че след всяка криза идва възход и мобилизация, ренесанс и възрождение.

Интервюто е публикувано в duma.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy