„Вълшебна книга“ е четиво и наръчник за любителите на йога

„Вълшебна книга“ е четиво и наръчник за любителите на йога

Светла Иванова предлага 18 медитации в новата си книга

„Вълшебна книга“ е четиво и наръчник за любителите на йога

Дискомфортът калява и помага да сме по-устойчиви

Популярната певица и писателка Светлa Иванова, която се занимава с йога обучение, издаде поредната си седма книга. Тя е със заглавие „Вълшебна книга“, която този път е за големи и в нея има включени 18 медитации. Светла е основател на Salt&Art – Солни стаи и йога студио, преподава от 2012-та. От дълги години тя популяризира йога у нас и няколко пъти е канена за съдия на йога турнири. Тя е и почетен патрон на първото Европейско първенство по йога. Има издадени 5 дивидита за йога, 3 албума с поп-музика и 3 албума с „Вълшебни песнички“ и релаксации за деца и родители за раздвижване и отпускане. Води практики по йога в различни стилове, включително за Дами 55+, бременни и деца, както и медитации с гонг и тибетски пеещи купи.

С интерактивна „Вълшебна книга“ читателят, занимаващ се с йога, има достъп до 18 медитации, записани и озвучени с авторска отпускаща музика. Когато се запознаеш с нея, разбираш, че тя ти дава повече опит, с който да се справяш с обичайното състояние на ума – вечно търсещо, съмняващо се, претенциозно и напрягащо ви понякога. Самата Светла казва, че това е книга за Чистотата: „Да бъдете по-чисти и да се осланяте повече на любовта. Да водите по-смислен диалог със себе си, който ще ви помогне да се опознавате, и да станете най-доброто от вас, за да можете да го предавате нататък“.

В нея има съвети и за още едно ценно качество – самодисциплината, както и подготвителни упражнения за преди медитация, заснети и обяснени в таблица. Това е книга-дневник, в която може да си отговаряш на поставените въпроси, да се наблюдаваш и да описваш промените.

Едно от най-важните неща на самодисциплината е медитацията. За което не се изисква много време. В новата книга на Светла Иванова всичките 18 медитации са по 15 минути. Когато започнеш да ги правиш, няма как да не усетиш промяната.

Ето какво пише Светла Иванова във „Вълшебна книга“ за самодисциплината:

Самодисциплина

Човек, дори да не е богат и заможен, може да организира живота си така, че тялото му, включително психиката, да не изпитват дискомфорт.

В XXI век всеки може да яде това, което му е вкусно, да се отдава на удоволствия и сетивни развлечения, сексуален разгул, наркотици, социални мрежи, филми, книги, интернет, да пие алкохол и т.н., тоест да създаде около себе си такава атмосфера, в която нито тялото, нито мозъкът му да изпитват дискомфорт, освен ако не прекали с нещо. И много от нас го правят изцяло или частично, защото е лесно да се живее така. И добиват вредни навици без дори да осъзнават какво се случва.

Нужна ни е самодисциплина, за да се случи точно обратното.

Да ни създаде дискомфорт и така да ни кали. Да ни помогне да бъдем по-устойчиви. Отказвайки се от ядене на вредни неща, от алкохола и много други удоволствия, които не са присъщи за Homo sapiens, ще продължим да следваме правилния път на еволюцията, без да се отклоняваме по странични пътеки, които са задънени. Това е пътят, който  изостря животинските ни инстинкти за оцеляване, които винаги са спасявали човека, включително са го правили по-здрав.

Ще ви дам няколко конкретни примера, с които свикваме да ни е привидно добре  – топлината (парно, климатици, вентилатори и др.), пиенето, което уж разпуска, колата, а вече и удобството на обществения транспорт, които ни улесняват в придвижването и забравяме, че сме родени да ходим, компютърът, телефонът и прочие техники, които ни правят зависими, и когато се повредят, ни карат да изпадаме в паника. Изобщо всичко вече ни е поднесено наготово. Блокираме се, стресираме се, ако нещо не е както очакваме и веднага излизаме от зоната си на комфорт. Обездвижваме се, ставаме късно, депресираме се, изпадаме в панически атаки и губим контрол при най-малкия проблем…

Защото не сме калени, не сме готови да понесем различното. Ако ежедневно си създаваме дискомфорт, за да може всичките ни клетки да са винаги в тонус, ще понасяме всичко по-лесно без да се разглезваме. И няма да намираме причини, извинения, или неудобства да не направим днешната си медитация.

Ето какво можем да правим напълно безплатно.

  • Да държим мускулите си във форма, с упражнения и ходене пеша поне по час и половина на ден, за да не атрофират и да ни служи тялото ни безпроблемно.
  • Да се къпем понякога със студена вода, или поне редувайки я с топла, за да се каляваме.
  • Да ставаме рано. Да спим спокойно в рамките на 7-8 часа.

Вместо да подреждаме всичко в съдомиялната машина, например да мием понякога на ръка. И всичко от този род, за което се сетите, че ако се развали, ще ви извади от комфорта.

Дисциплината не означава обаче непременно да правим нещата по задължение, защото те може и да ни харесват, или да се изразяват в нещо много приятно и полезно. Затова говоря не просто за дисциплина, а за самодисциплина.

Това може да е за някои от нас да бъдем по-често сред природата, да прегърнем някого или дърво, да ходим боси, да практикуваме медитациите всеки ден, да не реагираме отрицателно, да се отнасяме с разбиране към другите, което също за някого може да е много трудно. Да не критикуваме. Всичко това е свързано с нашето осъзнаване.

С две думи – да държим организма и разума си в тонус. Да не се отпускаме и разнежваме. Да не ни е постоянно топло или студено. Да не се оплакваме. Да се връщаме поне понякога към това, което са правили нашите родители.

Публикувано в Trud.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy