Йога за Дами 55+

Йога за Дами 55+

Йогата е подходяща за всяка възраст, препоръчва певицата йога инструктор

Практиките за Дами 55+ се провеждат в Salt&Art всяка сряда и петък от 9.30 – 10.25 ч. Цената за едно посещение е 6,00 лв. Запазете място от тук или се обадете на 0888 9999 15.

Повечето хора познават Светла Иванова като певица и писател, но нейната дейност като преподавател по йога не е по-малко интересна. От дълги години тя популяризира йога у нас и няколкократно е канена като съдия на турнири. Светла е и почетен патрон на първото Европейско първенство по йога.

Има издадени 5 двд-та за йога, 3 албума с поп-музика и 3 албума с “Вълшебни песнички” и релаксации за деца и родители за раздвижване и отпускане. Води практики по йога в различни стилове, включително за Дами 55+, което бе повод за този разговор.

– Светла, знам, че освен другите ви практики в зала, вече няколко години водите и йога за дами над 55. За кого е подходяща тази практика?

– Йогата като спорт, начин за релакс и грижа за себе си е подходяща за всяка възраст. Можеш да кажеш “изпуснах времето да стана спортист”, например лекоатлет или друго, но нямаш оправдание да не се движиш и да не се погрижиш за себе си. С йога могат да се постигнат големи успехи за здравословното състояние и духа, дори на една преклонна възраст. Защото истината е, че човек може да се чувства енергичен и на 80, а изморен и болен и на 40.

Така че възрастово ограничение няма, всеки може да я посещава,

– Какви дами идват в тези твои часове? На колко години е най-възрастната ти участничка?

– Идват много интелигентни, добри и приятни дами. Мая Нешкова – обичаната от всички певица и моя приятелка, също беше в групата ми. Има бивша журналистка, медицинска сестра, професор по средновековна история, ако не се лъжа, финансов консултант, преводач, дори ядрен физик, но… нека не изброявам, че ще стане дълго, но от всеки има какво да научиш. Една умее да готви, втора да плете, трета знае всички маршрути за приятни разходки, а други просто знаят как да те накарат да се чувстваш добре.

– Доколкото знам, бяхте прекъснали заниманията за известно време заради пандемията?

– Не бях водила този час от няколко месеца заради ситуацията. Затова се завръщам с голямо желание, защото всичките много си ги обичам.

– Ако някоя от нашите читателки иска да се включи, къде да ви намери?

– Срещите ни вече ще се провеждат всяка сряда и петък от 9,30 ч. в студиото ни Salt&Art и всяка практика ще бъде придружена със солна инхалация, което пък е много полезно за дихателните упражнения, има и антибактериален ефект.

– Има ли възрастни жени, които бързо се отказват?

– За мен това е една от най-приятните ми практики. От почти 10 години вече идват някои от дамите в групата, която все повече и повече се разраства. Това може само да ме радва и искам да споделя, че колкото аз ги зареждам, толкова и те мен. Научавам много неща от тях.

Това е единственият ми час, който винаги завършва с аплодисменти.

Симпатиите са взаимни. С годините си ставаме все по-близки. Това, което ме радва най-много, е, че успях да създам не просто група, а един социален кръг, в който е много приятно да се общува. Разменяме си книги, рецепти, споделяме опит в различни сфери и съм им много благодарна за доверието и обичта към мен. Изобщо освен йогата, има много добавена стойност и в самото общуване. С някои от дамите сме ходили заедно и на концерти, на кафе или приятна закуска. А отпреди пандемията се каним да отидем и някъде за един уикенд заедно на почивка с разходки, разговори и йога практики. Затова с нетърпение се върнах в залата.

– Ще разкриеш ли за нашите читателки как преминава една ваша практика? Какви упражнения включва и за какво са полезни?

– Упражненията са съобразени с нуждите и възможностите на тази възраст. Хубавото е, че вече много добре си познавам групата и знам какво би им харесало, но се старая всеки път да има разнообразие, и в упражненията, и в релаксацията или медитацията, с която завършваме. В началото подготвяме тялото задължително с леко загряване и ставна гимнастика. Избягвам задържането в позите. В единия от дните добавям и гирички и упражнения от пилатес за повече тонус и за да избегнем загубата на мускулната маса и сковаността.

Целта на цялата практика е да кара всички да се чувстват по-млади и енергични, да подобрим настроението, но и да балансираме и успокоим ума накрая с една прекрасна релаксация и упражнения за дишане. Понякога използвам и тибетски пеещи купи и други медитативни инструменти, с които всяка тревожност може да изчезне. За ползите от йога мога още много да говоря. Тя ще върне мобилността на ставите и здравето в гръбначния стълб, ще подобри кръвообращението и като цяло качеството на живот във всяко едно отношение.

– Можеш ли да дадеш съвети и за дамите, които не могат да посетят тази практика? Нещо приложимо в домашни условия.

– Да, разбира се. Подходящи са сериите “паванмукта асани”, включващи ставна гимнастика. Те стават и за напълно начинаещи. Правим ги често. Могат да се намерят безплатно в моя YouTube канал. Пиенето на зелен чай поне по една чаша дневно пък ще изчисти тялото от токсините. Също бих препоръчала ходенето пеша, както и четкането с мека четка от естествен косъм за засилване на кръвообращението или обтриването на тялото с кърпа. Всички знаят, че е добре да се избягва храненето след 7 вечерта, за да има време тялото да обработи храната. И още нещо важно – човек трябва да е
постоянно ангажиран с нещо, за да не се отпуска

Да намери това, което му е приятно и го зарежда. В Япония има една дума – “икигай”, която означава точно това – страст, хоби, нещо, което ти носи радост и удовлетворение от живота и му придава смисъл.

– И накрая, моля те да пожелаеш нещо на читателите ни.

– Пожелавам им най-вече здраве, положително мислене и добро настроение. Да се грижат за себе си, да си създават повече положителни емоции и преживявания в настоящия момент, да общуват с приятни хора. Това е една много хубава възраст, в която сърцето и умът вече се разбират и аз много се радвам, че общувам с такива хора, от които мога да се уча.

Интервю за в-к „Над 55“ и сайта Blitz.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy