Да готвя – не! Това не е за мен!

Да готвя – не! Това не е за мен!

Напоследък попадам на все повече популярни жени, които с гордост се бият в гърдите, че чистенето, гладенето, готвенето, подреждането и други домакински работи не са за тях. Дори и по време на изолация.

Те могат да четат книги за личностно развитие, да слушат модна музика, знаят как много хубаво да поръчат храна за вкъщи, да я изсипят в чинии, после миялната ще свърши останалото. Или домашната помощничка, родена за това.

Дали тези домашни помощнички сега спазват изолацията и са оставили горките жени да се чувстват несвойствено в ролята си на слугини, или я нарушават?

И не е ли това още един риск за семейството, още един контакт, който би могъл да бъде ограничен? Това си е техен избор. По-важно е да разберат и осъзнаят, че да заявяваш на всеослушание, че не вършиш тези неща, не е хвалба, достойна за медал, а въпрос на възприемане и осъзнаване на ситуацията, в която сме. На възпитание дори, липсата на което показва неразбирането на това, че да вложиш усилия в семейния живот е добра инвестиция.

Помислете за всички „недомакини“. Имат ли стабилни семейства? Техните родители имали ли са?

Не казвам, че тези домакински задължения са нещото, заради което човекът до тях се е влюбил, но със сигурност знам, че съвместният живот, освен любов, приятелство, споделено жилище и общи интереси, е също труд.

Къртовски труд, който двама, които се обичат и създават семейство, е нужно да вложат, за да продължат да бъдат заедно. И ако този труд е поне толкова, колкото отделят за своята работа, тогава можем да говорим за баланс и хармония между работа и семеен уют.

Но всичко е въпрос на приоритети. Старанието, насочено повече към една област, винаги се отплаща. Много по-малко са случаите на здрави, стабилни семейства, ако човек е отдаден повече на работата си и е избрал нея като нещото с първостепенно значение в живота си.

Не е нужно да гладиш всеки ден, но, когато подреждаш дрехите на половинката си, да го направиш, както би се грижил за своите. Не е нужно и да готвиш всеки ден, но е важно, когато го правиш, да е с желание да доставиш удоволствие, не само бързо, вкусно и лесно, защото такова ястие просто няма.

Както няма и лесен и прост начин да доказваш любовта.

Статията е публикувана в Edna.bg

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy