Как да релаксираме – за малки и големи?

Как да релаксираме – за малки и големи?

Вчера бях последен гост в „Питай БНТ“ и не остана никакво време да ви разкажа за това какво ме вдъхнови да напиша новата ми „Вълшебна книжка“3 и как да релаксирате заедно с нея и децата си.

Избрах третата си „Вълшебна книжка“ да е с приказни релаксации, защото ние родителите и учителите често забравяме, че децата ни също като нас имат нужда от почивка. Игри, подреждане, телефони, компютри, спорт, детска градина или училище, уроци и домашни изискват много енергия. Свободно избираемите дейности, гледането на телевизия, или други сетивни развлечения, които си мислим, че ги разтоварват, всъщност също не оставят нито свободна минутка за отдих на тялото и ума им.

Често в часовете ми по въздушна йога за деца за по-големите и тананикаща йога за по-малките наблюдавам това, че някои деца идват изморени, и сами искат да им разкажа приказна релаксация за почивка.

Както при възрастните, така и при децата натрупаното напрежение понякога се превръща в агресия, стрес, превъзбуда, трудно заспиване, или ни кара да станем по-раздразнителни. Нередуването на дейност с почивка бързо изчерпва енергията ни и понякога вместо да ни измори приятно, ни натоварва излишно. Целта на тази книга е да противодейства на някои напрежения, с които всички сме запознати в края на един зает ден.

Релаксациите и оцветяването на рисунките, включени в нея като начин за детска медитация ще дадат на вас и децата ви възможност да прекарате време със себе си, да опознаете вътрешния си свят, намалявайки безпокойството, а ако е време за спане да ви подготвят и предразположат за спокоен и качествен сън.

Положителните утвърждения във всяка приказна история ще развият ценни качества и добродетели у всяко дете в това подходящо за възприемане състояние на ума. С тях ще помогнете и на вас самите.

Понякога умората вечер надделява и последното нещо, което искате да правите, е да четете приказки на вашето дете преди лягане, или докато го правите може да заспите първи.

Тази книжка е създадена и за да ви даде възможност да релаксирате с него, ако и вие имате нужда от почивка. В такива моменти просто пуснете записите с моя глас и се отпуснете заедно.

Книгата също е подходяща за учители в ясли, детски градини и начални училища, като помощ за разтоварване между учебните занимания, във времето за почивка, или преди сън.

Релаксацията сама по себе си не е сън, но може да се използва и като подготовка за заспиване. Тя ще подпомогне качеството не само на нормалния ви сън, но и качеството ви на живот изобщо. Ще развие по-добра концентрация в последвалите дейности, ще накара децата и вас да се чувствате по-спокойни, отпочинали и заредени, за да продължите с ежедневните си занимания.

Песничките ще ви въздействат по същия начин.

Упражненията, включени в книжката, обяснени в таблицата накрая и заснето на видео, и особено „Слънчевият поздрав“ може да изпълнявате също преди всяка релаксация. Те ще ви раздвижат и помогнат за по-добро отпускане.

Оригамите пък са били винаги забавен начин да прекарате времето си и допълват всяка приказка.

Съвсем скоро всичко ще бъде качено в он-лайн платформата ми за свободно гледане. А книжката ще може да намерите в магазина.

Гледайте цялото интервю по БНТ

Имате коментар?

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy